Історія коледжу

У повоєнні роки Закарпаття,  яке було наймолодшою областю України, відчувало гостру нестачу спеціалістів для лісової галузі, а також її продукції, що вкрай була необхідна для відбудови зруйнованих міст та сіл України.

Відповідно до Постанови Ради Міністрів СРСР № 152 від 10 січня 1947 року було організовано Закарпатський лісотехнічний технікум як державний навчальний заклад із підпорядкуванням Міністерству лісової промисловості УРСР.

Діти лісорубів, бокорашів, лісників отримали можливість здобути середню спеціальну освіту в одному з перших навчальних закладів, розміщених у географічному центрі Закарпаття – місті Хусті.

Хустська міська рада виділила технікуму  пристосоване приміщення по вул. 24-го жовтня. Першим директором ЗЛТТ було призначено Мартинченка М.І..

Перший набір студентів здійснено: на денне відділення – в 1947, заочне – 1952 році. Перший випуск  молодших спеціалістів (88 чол.) відбувся в 1951 році. Підготовка фахівців велась за трьома спеціальностями: “Технологія лісозаготівель”, “Будівництво і експлуатація лісовозних доріг” та “Лісохімічне виробництво”.  Контингент студентів у 1947 році складав 120 чол., а кількість викладачів – 10 чол.

Протягом 1955 – 1985 рр. заново збудовано матеріальну базу коледжу – навчальний корпус та інші об’єкти життєдіяльності.

Тридцять років директором був Заслужений учитель  України Піскун О.М. Його невтомності та енергійності завдячують місто і область тим, що по вулиці Августина Волошина в Хусті стоїть сучасний навчальний заклад – Закарпатський лісотехнічний фаховий коледж. Біля трьох десятків років віддав справі підготовки спеціалістів заступник директора з навчальної роботи Майстренко М.М. Потім цю відповідальну роботу 18 років виконував Заслужений учитель України Гуц П.Ю. Наступні 19 років, до 2006 року, колектив очолював директор Стрижак Г.Ю.,  з 2006 по 2021 рік колектив очолював Ковалишин Р.В. У грудні 2021 року директором коледжу призначено Липчея М.С.

Усього навчальним закладом підготовлено близько 20 тисяч спеціалістів для лісового господарства, лісової, деревообробної та інших галузей промисловості. З повним правом можна сказати, що випускники коледжу вносять суттєвий вклад у розвиток лісової  галузі на Україні.

Із числа колишніх випускників виросли майстри, інженери,  керівники виробництва та владних структурних ланок, науковці. Серед них – Герої Соціалістичної праці Скучка І.М. і Чуса І.В., колишній міністр зовнішніх економічних зв’язків України Герц І.І., колишній заступник Голови Державної агенції лісових ресурсів України Пристая О.Д., колишній завідувач відділу Головної служби кадрової політики Секретаріату Президента України Жураковський Т.Б., генеральний директор українсько-автрійського підприємства ТОВ “Фішер-Мукачево”  Рябич В.А., доктори та кандидати наук Білей П. В., Якуб В. Ю.,  Козак В.М.,Ковалишин В.Р. Ковалишин О.Р., Дубчак Н.С., Форос В.В. та багато інших.  Більшість викладачів спецпредметів коледжу – колишні його випускники.

З 1991 року коледж здійснює свою освітньо-професійну діяльність у навчальному комплексі “Лісотехнічна освіта” з Національним лісотехнічним університетом  України.

Наказом Міносвіти і науки України № 79 від 04.02.2006 року Закарпатський лісотехнічний технікум реорганізовано в Закарпатський лісотехнічний коледж Державного вищого навчального закладу “Національний лісотехнічний університет України” як відокремлений структурний підрозділ з правами фінансово – господарської самостійності.

З набранням чинності Закону України «Про фахову передвищу освіту» №2745-VIII від 06.06.2019 р. згідно наказу Міністерства освіти і науки України від 02.06.2020 року №732 змінено назву коледжу на Відокремлений структурний підрозділ «Закарпатський лісотехнічний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу «Національний лісотехнічний університет України»» та надано право на отримання здобувачами фахової передвищої освіти освітньо-кваліфікаційного рівня фаховий молодший бакалавр.

21 березня 2023 року Відокремлений структурний підрозділ “Закарпатський лісотехнічний фаховий коледж Державного вищого навчального закладу “Національний лісотехнічний університет України” перейменовано на Відокремлений структурний підрозділ “Закарпатський лісотехнічний фаховий коледж Національного лісотехнічного університету України” у зв’язку з перейменуванням Державного вищого навчального закладу “Національний лісотехнічний університет України” на Національний лісотехнічний університет України.