Практичний психолог – студентам

Якщо ти проти насилля  – скажи про це всім!

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

У світі постійно відбуваються війни, напади, дискримінація, приниження. Але коли насильство чиниться поруч із нами ми можемо й повинні зупинити його. Саме тому щорічно, починаючи з 1991 року, міжнародна спільнота підтримує акцію «16 днів проти насильства». Дати початку та завершення Акції символізують поєднання у цьому періоді превентивних та пізнавальних заходів щодо запобігання та протидії насильству, особливо стосовно жінок, та захисту прав людини, адже упродовж шістнадцятиденного періоду акції відзначається 8 важливих дат. З – поміж них: Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, Всесвітній день боротьби зі СНІДом, Міжнародний день боротьби з рабством, Міжнародний день волонтера, Міжнародний день людей з інвалідністю, Міжнародний день прав людини. Вони створюють символічний ланцюжок, що означає: будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Ми також долучаємося до Акції.


8 простих порад успішного студента

Як зробити процес навчання легким та приємним, уникнути проблем під час сесії та максимально використовувати усі можливості? Достатньо дотримуватись 10 заповідей успішного студента.

1) Використовуйте соцмережі й месенджери

Створіть свою групу одногрупників. Таким чином зможете публікувати розклад занять, завдання, важливі оголошення, скани конспектів та багато іншого.

2) Ведіть конспекти від руки

Деякі студенти просто сидять і слухають викладача на парі, проте це неефективно, та дратує викладачів. Такі студенти гірше запам’ятовують. Краще вести конспекти від руки, адже це допомагає сприймати ліпше інформацію та доповнювати текст схемами й позначками, що також дозволить скоротити час на повторення матеріалу.

3) Вчасно здавайте роботи, особливо курсові та реферати

Під час сесії нервово-емоційна напруга зростає, а додаткові «хвости» пришвидшують її зріст. У таких умовах є небезпека депресії та емоційного вигорання. Саме тому, щоб уникнути додаткового стресу, варто готуватись заздалегідь. Крім того, якщо ви вчасно здасте курсову роботу на перевірку, викладач зможе спокійно її переглянути, а у вас буде більше часу на виправлення.

4) Придбайте принтер

Під час навчання потрібно буде багато друкувати: реферати, курсові, дипломний проєкт, доповіді та інше. Деякі роботи потрібно буде передруковувати, адже помилки роблять усі. Саме тому компактний та недорогий принтер – це рентабельний крок, який також зекономить час.

5) Використовуйте інтервали повторення

Щоб перед іспитом не вивчати увесь матеріал заново, ефективним буде періодичне повторення конспектів протягом року. Це техніка інтервального повторення: повторювання інформації через висхідні проміжки часу, коли вона починає забуватись. Таким чином перед іспитом потрібно буде лише переглянути матеріал, а не вчити його заново.

6) Спілкуйтесь та будьте активними

Спілкування допоможе розширити коло знайомств, отримати корисні зв’язки, що знадобляться у майбутньому. Окрім спілкування у групі, можна брати участь у студентських заходах, оскільки в них залучено більше студентів. Будь-яка активність додасть вам балів, необхідних для отримання стипендії, а також забезпечить новими можливостями.

7) Думайте про майбутнє

Більшість сприймає навчання в коледжі, як можливість продовжити своє дитинство, а після випуску не знають чим зайнятись. Щоб уникнути такого, важливо хоча б на першому курсі визначитись: продовжити навчання в ЗВО, присвятити життя роботі.

8) Цінуйте свій час

Роки навчання в коледжі дуже швидко закінчаться. Тому без чіткого плану можна витратити час даремно. Цінуйте його і з успішного студента ви перетворитесь на цінного спеціаліста.