Виховна робота

Роль національно-патріотичного виховання в умовах сьогодення

8 березня у Закарпатському лісотехнічному фаховому коледжі відбулися заходи з нагоди відзначення  Дня народження Тараса Григоровича Шевченка – величної особистості в історії України, пророка, поета і художника. Студенти коледжу готували проєкти – презентації про творчий шлях Т.Г.Шевченка, віртуальні екскурсії по місцях, які пов’язані з ім’ям поета. Протягом тижня відбулася виставка плакатів та газет, проведені виховні години, присвячені  творчій спадщині Т.Г. Шевченка «Слава Шевченка – слава України!»

Будь-який рядок із «Кобзаря» – це настанова від великого мислителя, це повчання від Батька нації, це біль та крик душі справжнього українця з чистою та щирою душею. Тому студенти щорічно залюбки беруть участь у конкурсі читців -декламаторів улюбленого твору Т.Г.Шевченка.
Тарас Шевченко все своє життя, весь свій могутній талант присвятив українському народові: своїм сучасникам і нам, нащадкам. Будьмо вдячні йому і за «Заповіт», і за «Гайдамаків», і за «Катерину». 
Читаймо Шевченкові твори, вивчаймо їх, шануймо те, що залишив нам у спадок Великий Кобзар.

24 лютого 2022 року о 4:40 ранку Росія віроломно розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Це день, який розділив життя українців на «до» та «після». У ЗЛФК була проведена виховна година “730 днів незламності”, на яких викладачі Папп В.Б., Вакаров М.Ю. та студенти розповіли і продемонстрували хронологію подій війни в Україні. Вшанували Героїв, які стали на захист рідної землі, хто віддав своє життя заради миру та свободи. Найжорстокіші випробування і нелюдські страждання, колосальні жертви і скалічені долі, загублене дитинство і втрачена юність – таке неможливо забути.


Щороку 20 лютого в Україні вшановують памʼять Героїв Небесної Сотні. Про події Євромайдану десятирічної давнини студенти ЗЛФК та викладачі Вакаров М.Ю. та Папп В.Б. зробили  фотоекспозицію, провели виховний захід, показ документальної хроніки, декламування віршів пам’яті. Нині ми як ніколи розуміємо цінність мирного життя. Ми завжди памʼятатимемо Героїв Небесної Сотні, героїв добровольців, які прямо з Майдану йшли на фронт і віддали життя заради України і її свободи, ставши справжнім взірцем для наступних поколінь. 


Екологічне виховання – важлива складова виховної роботи.  Відкриту тематичну виховну годину для здобувачів освіти проводить викладач, куратор  групи Тетяна Мамчич. Інформація, яку отримали студенти Закарпатського лісотехнічного фахового коледжу, була спрямована на бережливе ставлення до природи, її мешканців, виховання відповідальності кожного за навколишнє природне середовище, наше майбутнє.


60 років тому Україна втратила видатного поета-шістдесятника, патріота та борця за правду Василя Симоненка. В пам’ять про видатного митця згадуємо найкращі його твори.

Вірш “Де зараз ви, кати мого народу” був написаний 24 грудня 1962 року. Симоненко у ньому рішуче звертається до ворогів України, заявляючи, що український народ, переживши велику кількість історичних перипетій та катастроф, залишиться безсмертним. Зачитуючи рядки твору як молитву, студентка спеціальності «Екологія»  Яніна Смерека тримає бойовий дух і надихає всіх працювати на перемогу України у війні проти Росії.


5-го грудня відбулася інтелектуальна гра “Що? Де? Коли?”серед закладів фахової передвищої, вищої, професійно – технічної освіти. ЗЛФК представляли команди “Ерудити ” та “Екопатруль”які вибороли відповідно 4-е і 1-е місця. Вітаємо переможців.


Студенти коледжу вітають захисників з Днем Збройних Сил України


30.11.2023 у Закарпатському лісотехнічному фаховому коледжі була проведена інтелектуальна гра “Що? Де? Коли?”. Учасники – студенти 1 – 2-го курсів. Дух змагальності панував впродовж усієї гри. Тематика питань вимагала як конкретних знань, загальної ерудиції, так і логічного мислення, блискавичної реакції. Фортуна посміхнулась команді економістів першого курсу (Е- 1). На другому місці команда економістів другого курсу (Е-2). Третя сходинка у команди лісогосподарів першого курсу (ЛГ -1). Переможців привітав директор коледжу Михайло Липчей. Призерів гри відзначили грамотами (голова студентської ради Любов Кадар).


Виховний захід, присвячений Дню гідності та свободи, провела практичний психолог, викладач суспільно- гуманітарних дисциплін Вікторія Папп. Саме 21 листопада 2013 року відбулися перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.


Краєзнавча екскурсія «Стежками рідного краю: від минулого до сьогодення».

Кожна людина з великою любов’ю згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство. Рідний край – наша Батьківщина, все те, що глибоко врізалося в пам’ять та зберігається в душі як найпотаємніше. Щоб по-справжньому любити свій край, його слід добре знати.

3 метою формування свідомого громадянина-патріота, любові до рідної землі, виховання дбайливого ставлення до пам’яток культури та архітектури 19 жовтня 2023 року студенти ЗЛФК групи ЛГ-1 взяли участь у краєзнавчій екскурсії.

Захоплюючу екскурсію провела викладачка філологічних дисциплін Тетяна Іваненко. Студенти відвідали історичні місця Хуста: «Масарикову колонію», пам’ятники Д.Вакарову, Героям Небесної Сотні, Захисникам Карпатської України. Екскурсанти побували на Соляному шляху біля підніжжя Замкової гори, віддали шану пам’яті М.Аркасу – визначному діячу «Просвіти», полковнику армії УНР, актору та режисеру театру «Нова Сцена», дізналися багато нових і цікавих фактів про історичне минуле та сьогодення нашого краю. Здобувачі освіти виявили зацікавленість новим культурно-історичним поглядом на відомі їм місця загальнонаціонального та місцевого значення, отримали не лише знання, але й приємні емоції, які залишаться незабутніми спогадами.


17.10.2023 року у Закарпатському обласному театрі драми та комедії відбувся благодійний концерт співачки Анастасії Приходько з метою збору коштів для ЗСУ. Студенти коледжу стали волонтерами. За їх участі зібрано 11200 грн. Щиро дякуємо  Збройним Силам України, віримо у нашу перемогу. Слава Україні!


10-й рік наша країна виборює свою незалежність. Випускники коледжу теж стали на захист України. Деякі з них, на жаль, поповнюють ряди Небесних Воїнів: Олександр Ігнатишин, Роберт Маслей, Юрій Цьока, Іван Дівинець… Світлій пам’яті загиблих захисників була присвячена зустріч акторів театру «Шарж» Роберта Голованенка, Сергія Соболя зі студентами Закарпатського лісотехнічного фахового коледжу. Програма зустрічі сприяла посиленню почуття гордості, любові та патріотизму до України, поваги до Збройних Сил України. Учасники дійства вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання…


З Днем захисника України!

З 30.09. по 05.10.2023 року в Україні проходить флешмоб єдності «Ми – нащадки  козацької слави». Викладачі та студенти коледжу долучились до національно – патріотичної естафети. 01.10.2023  привітали захисників і захисниць України зі святом, щиро подякували всім борцям за волю України. 03.10.2023 було проведено загальноколеджівський спортивно – патріотичний захід. Мета: виховання патріотизму, пропаганда здорового способу життя, напрацювання умінь і навичок, які так необхідні в умовах сьогодення.
У програмі змагання:• розкладання намету• розпалювання багаття• розбірка та збірка автомата Калашникова;
майстер-клас:• надання первинної домедичної допомоги.
Учасниками змагань були не лише студенти, а й викладачі. Здорова конкуренція, спортивний азарт, бажання продемонструвати свої уміння, удосконалити навички – характерні риси заходу. Звичайно, була і дуже смачна печена картопля із смаженим салом. Підведенням підсумку стало нагородження переможців. Мета заходу досягнута.
Дякуємо Олександру Вовчку, командиру роти вогневої підтримки 72 батальйону 101 бригади, за допомогу у проведенні змагання із розбірки та збірки АК-74, майстер – класу з накладання турнікету.


Привітання студентів коледжу з Днем працівників освіти


14.09.2023 року у Закарпатський лісотехнічний фаховий коледж завітали працівники правоохоронних органів Хустського РУП.
Правоохоронці провели профілактичну бесіду з студентами першого курсу про шкідливий вплив тютюнопаління, алкоголю, наркотичних речовин на молодий несформований організм. Вони також наголосили на адміністративній та кримінальній відповідальності студентів і їх батьків за порушення законодавства.


Урочисте відкриття Дня знань. Звучить Гімн України. Підняття Прапора України.


У третій четвер травня – Всесвітній день вишиванки. Вишиванка для українців – це оберіг, частина генетичного коду, свідчення таланту й естетичної вишуканості, любові і тепла душі.   Викладачі та студенти Закарпатського лісотехнічного фахового коледжу свято бережуть споконвічні народні традиції, передаючи їх із покоління в покоління.   У цей день коледж цвіте вишиванками, долучаючись до мільйонів українців, щоб продемонструвати світові свою самоідентифікацію, зачарувати різнобарв‘ям української вишивки незалежної держави –  України.

План виховної роботи

День вишиванки 2023


16 березня у Закарпатський лісотехнічний фаховий коледж завітали бійці 128-ої ОГШБ – Денис Боклаганич, випускник ЗЛФК, та Олександр Філатов. Присутні зустріли воїнів, які прибули у короткострокову відпустку. Спілкування відбувалось у теплій атмосфері.

Наші захисники ділилися з присутніми враженнями, відповідали на запитання, давали цінні настанови. Воїни переконані, що українська армія вмотивована і буде давати відсіч ворогу до Перемоги. Вони наголосили: захист Батьківщини – обов’язок кожного і про свій вибір не шкодують Студенти та викладачі висловили слова щирої вдячності за мужність, відвагу і героїзм, побажали якнайшвидшої перемоги і щасливого повернення додому.


20 лютого в День пам’яті Героїв Небесної Сотні студенти коледжу під керівництвом викладача Вікторії Папп вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні емоційним виступом.

На заході були присутні директор коледжу, адміністрація та всі бажаючі. По закінченню присутні вшанували пам’ять Героїв хвилиною мовчання та запалили свічки.


3 2014 року викладачі та студенти ЗЛФК надають посильну допомогу 128 ОГШ бригаді. 18 січня бійцю 128 ОГШБ передано комплекти термобілизни та берці. Щиро дякуємо нашим захисникам за спокій, ціна якого дуже висока. Божого вам оберегу, наші воїни. Слава ЗСУ! Разом до Перемоги!


6 січня народився український поет, прозаїк, літературознавець, правозахисник, борець з радянською тоталітарною системою Василь Стус. Цьогоріч Україна відзначає 85-річчя з  дня народження Василя Стуса. Він був одним із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Василь Семенович Стус – лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка та посмертно Герой України.

У читальній залі коледжу відбувся захід, присвячений цій визначній події. Зі вступним словом виступила Іваненко Тетяна Іванівна, яка презентувала глядачам тематичну інсталяцію та зачитала поезію В.Стуса «Як добре те, що смерті не боюсь я …». Здобувачі освіти і працівники коледжу переглянули кінофільм режисера Романа Бровка «Заборонений», де показано коротке, але таке яскраве життя митця, а також його смерть у радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985 року. Влада до останнього намагалася вмовити Василя Семеновича перейти на їхній бік, але поет не погоджувався продати душу дияволу. Стус і донині – символ незламного духу.

Під час заходу глядачі долучилися до збору донатів на підтримку Збройних сил України.


Щорічно студенти коледжу відзначають Міжнародний день волонтера та День благодійництва поїздкою у дитячий будинок. Цьогоріч – Виноградівський дитячий будинок-інтернат. Зустріч з мешканцями будинку-інтернату була зворушливою і теплою. Студенти залишились враженими від підготовленого і проведеного для них концерту. Вихованці будинку щиро раділи спілкуванню з гостями та подарункам. Творімо добро! Добра багато не буває!


Команда “Ерудит” ЗЛФК – учасник різдвяно-новорічного інтелектуального турніру ерудитів “Що? Де? Коли?” серед студентських команд ліцеїв, коледжів, вишів. Почесне ІІІ-є місце.


Флешмоб-вітання до Дня Збройних Сил України “Дякуємо Вам, віримо у Вас! Повертайтесь додому живими” у Закарпатському лісотехнічному фаховому коледжі.


Збройні Сили України сьогодні – це та міць, сила та відвага, які плекалися в українцях поколіннями. І там, де, здавалося, не вистоїть ніхто, ці хлопці та дівчата вгризаються в кожен клаптик української землі та відвойовують її! Велика честь жити в одну епоху з сучасними героями – ЗСУ. Завдяки їм ми стоїмо і вистоїмо!

Слава Збройним Силам України!

Під час благодійного заходу, який відбувся 6 грудня в коледжі, студенти та працівники коледжу зібрали кошти на підтримку Збройних Сил України!


Студенти ЗЛФК – учасники загальноміського мітингу-реквієму пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 р.р., акції “Свічка пам’яті”.


Вручення студентських квитків студентам І-го та ІІ-го курсів (добір)


День студентського самоврядування в коледжі. Заняття з фізичного виховання у групі Е-2 проводить Росоха Оксана. Заняття з математики у групі Е-1 проводив Титикало Максим.


Команда студентів ЗЛФК “Ерудит” взяла участь у святковому турнірі ерудитів “Що? Де? Коли?” серед команд студентів ліцеїв, коледжів та вузів міста, присвяченому Міжнародному дню студента. З десяти команд виборола почесне ІІ місце, була нагороджена грамотою.


Гарною традицією  Закарпатського лісотехнічного фахового коледжу є проведення заходів, спрямованих на екологічне виховання сучасної молоді.  За участі викладачів Човганин Мар’яни Федорівни та Гелетей Людмили Петрівни  разом зі студентами груп спеціальностей «Економіка» та «Екологія навколишнього середовища» був проведений виховний захід на тему «Екологічні проблеми рідного краю», де обговорювались  питання екологічних проблем м. Хуст та шляхи їх вирішення.

Екологічна освіта і виховання покликані забезпечити молоде покоління науковими знаннями про взаємозв’язок природи і суспільства, допомогти зрозуміти багатогранне значення природи для суспільства в цілому і кожної людини зокрема, сформувати прагнення і вміння брати активну участь в охороні й поліпшенні навколишнього середовища.


Щороку в коледжі проводяться заходи, спрямовані на виховання у молодого покоління любові і поваги до рідної землі, її історії та символіки. Такі заходи демонструють кращі надбання нашого народу, закріплюють знання студентів про Україну, популяризують українське слово, розкривають можливості молоді в особистій та колективній творчості, розвивають почуття національної гідності та патріотизму.

Саме  такий виховний захід «Україно, ти моя молитва!» було проведено 20 жовтня 2022 року в читальній залі бібліотеки Закарпатського лісотехнічного фахового коледжу, який підготували куратори академічних груп Іваненко Тетяна Іванівна та Філіп Михайло Михайлович.